Mentalitet og aktivitet

Portisen er en glad hund. Det ingen spesielt bjeffete rase, men den kan gi fra seg lyder. Ofte hilser den med pip, vissling og murring. Denne oppførsel må ikke tolkes som aggressivitet. Det er lyder som viser at den har det godt og helt enkelt en del av rasens sett å vise glede på. 
Hunden vil ofte bære på ulike ting. Det er selve det å bære som gjør en apporterende hund fornøyd. Derfor er det bedre å bytte ut de ting man ikke vil at hunden skal bære på til noe mer lempelig, for eksempel en leke, i stedet for å skjenne på hunden når den apporterer.

En portis fungerer bra med barn, andre hunder og andre dyr. Det er en herlig hund med sterk vilje, stor intelligens og et sjarmerende vesen. Den er også en fantastisk familiehund som elsker mennesker.


Når man velger en portugisisk vannhund er det viktig å se bak det sjarmerende vesenet, hvor det finnes en sta hund med masse vilje. Det er en rase som ikke er fornøyd med å sitte inne hele dagen, den krever å få brukt kropp og sinn for å være fornøyd og rolig innendørs. En hund som blir understimulert finner på ting selv og da kan det begynne å gå ut over inventaret. Den er oppfinnsom, nysgjerrig og leken. Takket være sin store intelligens kommer hunden til å prøve deg ut på alt du forsøker å lære den, det er derfor meget viktig å ha tydelige grenser og alltid være konsekvent fra starten av. Det er ingen spesielt bjeffete rase, men den kan gi fra seg lyder. Et karakteristisk trekk for vannhunden er at den ofte bærer på ulike ting. De liker å bære rundt på sin favorittleke, det er selve det å bære som gjør en apporterende hund fornøyd.

Vær nøye med at hunden får den oppmerksomhet og tid den behøver ellers er risken stor for at den finner på røverstreker.

Begynner man tidlig med å vise valpen hvilke regler som gjelder får man sjelden noen problemer med lydigheten. Man bør dog ha en smule humor. Portisen er en herlig, sjarmerende klovn som gjerne erter seg selv og andre.

Rasen har fremdeles sin arbeidsvilje i behold, og har i dag uendelige bruksmuligheter. Den gjør suksess i lydighet og agility, i tillegg til alle typer vannarbeid. Om du vil gå spor, smeller, fly-ball, rundering, alternativ lydighet eller danse med portisen din... ja så er det bare å gå for det! Portisen blir mer enn gjerne med på det du har lyst til! Får den love til å lære og leke med deg samtidig er alt gøy! 

Det finnes også noen hunder som brukes på jakt og til viltsporing. Ellers i Norden finnes det vannhunder som brukes til servicehunder, blindehunder og narkotikahunder. Og i det siste gjør den nå stor suksess som Besøkshund. Noe mange kan gjøre med hunden sin og samtidig bidra i samfunnet uten veldig mye forkunnskap. 

Portisen, som den gjerne kalles, er en robust hund som trives med nesten alle aktiviteter. Det er bare eierens fantasi som setter grenser for hva den kan gjøre. Rasen fungerer utmerket i en livlig barnefamilie og er hengiven og leken. En portis egner seg bra som renraset selskaps­hund, men mange vannhunder er meget glade i aktiviteter og krever en del oppmerksomhet. 

Det er klart positivt for hunden om den får oppgaver å løse. Den er positiv og frampå uten å virke nervøs og stresset. Den kan jobbe hardt når det trengs, men ta det rolig innimellom. Det er en mellomstor hund med lang pels som har ujevn struktur og klippes i løvefrisyre. Denne klippingen ga hunden optimal rørlighet, samtidig som den beskyttet vitale organer når hunden svømte. 

Som innen alle raser varierer arbeidsviljen og motivasjonen mellom individene i rasen. For å få en hund som passer deg, be din oppdretter om hjelp til å velge valp.

Les mer i:

 

Se hva andre gjør av aktiviteter med sine hunder!
Aktiviteter & resultater

Finn aktivitets kontakt i nærheten av deg!
Aktivitetskontakter