Pels og pelsstell 

Den portugisiske vannhunden har ikke underpels og feller sparsomt med pels. Vi sier gjerne at den ikke røyter. To pelstyper forekommer + en feilpels variant: 

  1. Ganske lang pels, bølgete, ganske luftig og lett glinsende.
  2. Kortere hår, som er krusete og bygger kompakte, sylinderiske lokker og er ganske matt. Vi kalle de ofte krøllet
  3. Vi vil også informere om en “feilpels” også kalt Improper Coat (IC). Dette er en korthåret variant som også kan ha lett underull og slippe hårene slik andre røytende hunder gjør. I dag gentester de fleste oppdrettere sine hunder. En av foreldrene bør da være testet og ikke bærer av genet. Det er ikke farlig å være bærer av dette genet.


Fargene er svart, hvit, og ulike nyanser av brunt, eller kombinasjoner av svart eller brunt med hvitt. De svarte og brune hundene kan ha hvite tegninger. En hvit pels er ikke tegn på at hunden er albino forutsatt at snuten, munn og øyelokkskanter har svart pigment.

For å stelle pelsen går det med cirka to timer i uken i form av børsting, bading og klipping. Hunden går gjennom en periode i oppveksten da pelsen tover seg mer, dette ved rundt ett års alder. En bra grunnregel som sparer mye tid og skåner pelsen er å aldri vaske en tovete hund og å kamme igjennom hele pelsen før badet. Tenk på at sterkt parfymerte produkter til pels kan fremkalle allergier. 

Pelsen skal ha volum med kraftig hårlag som jevnt dekker kroppen utenom armhulene og lysken der det er litt tynnere. Den rasetypiske løveklip­pen klarer man lett å klippe selv hvis man får hjelp de første gangene. Pelsen barberes kort på bakparten og nesepartiet. På halen lar man det være igjen en tredjedel uklippet som en haledusk.


Du vil også finne en del info om stell, klipp og utstyr under menyvalget:
 Nyttig og nedlastbart


Ytterligere informasjon om selve pels og farger:
klippeskjema 

Feilpels/ Improper coat 

korthårs artikkel
 

Det nødvendige hverdagsstellet    
Farger og genetikk - kommer

Tannhygene

 
 
 

Har du en portugisisk vannhund og vil ha hjelp med klipping? RPVH har medlemmer som stiller opp og hjelper til med dette. 

Her kan du få hjelp til klipping av din portis:

Nina Kilbane: pelsstell@portugisisk-vannhund.no
                    Asker og Bærum Hundefrisør

Opprettere vil være behjelpelig med råd og veiledning vedr. pelsstell.