Test hunden din!

Her på siden finner du linker til de vanligste testene OG litt om hvorfor vi tester.

Derfor er utstilling, røngten av hofter med mer,

blodtesting og øyelysning viktig!

Litt om testing, avl og slikt…
Mange tenker at man ikke trenger å teste, fordi hunden ikke skal i avl. Men les gjerne gjennom dette og du vil se hvilket bidrag du gjør ved å teste nettopp din egen hund.

Gjennom å teste og å røntge også avkom som ikke går videre i avl, får oppdrettere og de som forvalter avlsmateriale et bedre bilde på både sykdom og andre arvelige defekter. Gjennom å stille ut hundene får de en bedøming på om hunden fysisk og mentalt oppfører seg, og beveger seg rasetypisk. Dette hjelper også avlsarbeidet når de tar i bruk hunder som er i slekt med hverandre.

Og kanskje har du en fantastisk hannhund eller en utrolig søt tispe som du syns bare BURDE gi avkom? Det er mye man skal tenke gjennom før man setter i gang – og det meste er allerede skrevet om i Før du avler     

Det er utrolig gøy når noen har lyst til å bruke hannhunden din, eller når alle kommenterer at tispa di er så søt og snill at hun burde få avkom. Kanskje syns du til og med at hunden din ”fortjener” å få et kull. Ja vi har alle våre tanker rundt dette – for vi har alle en fantastisk firbent venn!!! OG kanskje ønsker du virkelig å bli en oppdretter!

Klubbens veiledning/retningslinjer for avl hjelper deg til å foreta gode valg av foreldredyrene. Våre oppdrettere er også gode på å se bakover på hundenes linjer både ekstriørmessig, adferds og sykdomsrelatert for så å finne de beste kombinasjonene videre. Kjenner du en du kan snakke med, så spør om råd! Eller kontakt klubben din om du går i tanker om valper.

Målet er alltid å avle frem en rasetypisk hund – og da mener vi en sunn og typisk Portugisisk Vannhund i utseende og oppførsel. Slik kan en valpekjøper alltid være sikker på at de får nettopp det de har ønsket seg av egenskaper. Du som låner ut din hannhund eller setter valper på tispa har ansvaret for nettopp det. Neste gang vi vil kjøpe oss en Portugisisk Vannhund ønsker vi nettopp det utseende og det gemyttet som er så typisk for rasen – den eneste måten å få dette til er å avle riktig og godt.

Derfor er utstilling, røngten av hofter med mer, 
blodtesting og øyelysning viktig! 
(Utstilling:den norske og svenske klubben har av og til uoffisielle utstillinger hvor det er mulig å få kritikk på en hund som ikke har den rasetypiske løveklippen. Viser du frem hunden din kan også flere være interessert i å bruke den/kjøpe avkommet)


Det er også viktig å vite mest mulig om farger som ligger bak på linjene, og 
også hvilke kombinasjoner som kan være uheldige. Har du en hvit hund bør du for eks avle kun med sorte hunder siden en brun hund får avkom med dårligere pigment – det er ikke bare viktig med tanke på utstilling, men viktig fordi det gjør de mer følsomme for bla sol.

Å avle på ”bærere” av gener vi ikke ønsker:

Av og til kommer spørsmålet om hvorfor vi tar alle disse testene på rasen vår, og hvorfor vi fortsetter å avle med disse genene.

Visst er det ikke det ultimate å avle frem bærere av sykdomsgener eller feilpelsgener. Vår rase er dog så liten, med et svært begrenset antall dyr at vi ikke kan ta bort alle bærer av avlen – da risikerer vi verre problemer enn at hundene bærer sykdomsgener. For eksempel er genet som gir feil pels(kort pels) nært koblet til en hel rekke egenskaper som er en del av rasepreget og ønsket adferd.


Man bør stille krav, enten man eier tispen eller hannhunden, at valper som 
selges blir røngtet av sine nye eiere, eller at de ikke skal gå i avl om de ikke blir testet for PRA og JDCM. Slik er du med på å holde kvaliteten oppe på videre avkom.

Igjen gjentar vi:

Derfor er utstilling, røngten av hofter med!

 

Våre Avlsregler med linker til tester:

  • Begge foreldredyrene skal være ID merket og registrerte i sitt hjemlandslands kennelklubb register.
  • Tispa skal være eldre enn 2 år . Ved unntak skal det foreligge veterinærattest.
  • HD – Begge foreldredyr skal være røntget med resultat A eller B, eller motsvarende utenlandske attester godkjent av Nkk. NKK om HD test
  • PRA – Minst en av foreldredyrene skal være testet og fri prcd-PRA med resultatet Normal/Clear (A, A1). Fri gjennom foreldre(free by parents) godkjennes i 2 generasjoner (med virkning fra 01.okt.2016) som Normal/Clear. Generasjonen merkes med ”fri gjennom foreldre 1-” eller ” 2 generasjon”. Link til PRA testing og til Optigen info
  • Cardio – Minst en av foreldredyrene skal være testet og fri for Cardio (Juvenile Dilated Cardiomyopathy) med resultatet Normal/Clear. Fri gjennom foreldre(free by parents) godkjennes i 1 generasjoner (med virkning fra 01.okt.2016) som Normal/Clear. Generasjonen merkes med ”fri gjennom foreldre 1-” eller ” 2 generasjon”. Link til side for testing
  • Øyenlysning – begge foreldredyr skal øyelyses med en attest ikke elder enn 12 måneder før parring. Les mer hos NKK
  • Innavlsgrad – innavlsgraden skal være mindre enn 6,25% Denne kan du regne ut gjennom Din Side/DogWeb 
  •  
  • Valpene registreres i Nkk les mer om registreringen

 

RPVH anbefaler også:

  • I avlsreglene står det at minimum en av foreldre testes for PRA og Cardio, vi vil likevel anbefale at begge foreldrene er testet.
  • IC ( improper coat) Minimum en av foreldredyrene testes og ikke er bærer av IC. Test for IC
  • At det ikke brukes en hannhund som overskrider anbefalte grensen for avkom i Norge på % siste 5 år. (pr. 12.03.2016 er det ca 41 valper)
  • Det anbefales at avlshundene har deltatt på utstilling ved minimum to forskjellige utstillinger og for forskjellige dommere. Dette for å sikre at rasetypiske trekk blir fokusert på, og for å få en bedre forståelse for kombinasjonen man ønsker å gjøre.
  • Les gjennom RAS dokumentet og gjør deg kjent med utfordringer og målsetninger.